• VOETBAL HEEFT MEER VROUWELIJKE SCHEIDSRECHTERS NODIG

    5 mei 2019
  • 'Toos' van discotheek 'De Paerdestal' in Zelhem kwam in beeld, toen ik met een bekende sprak over de wedstrijd Arsenal tegen Atlético Madrid. Ik had me nogal geërgerd aan de spelers die na elke beslissing van de scheidsrechter demonstratief lieten weten dat het onbegrijpelijk was hoe de man floot.

    Daarbij was ik gebiologeerd door Diego Simeone, de Argentijnse trainer van Atlético, die vanwege een schorsing niet op het veld mocht staan en een vak op de eretribune had gereserveerd. Daarbinnen gedroeg hij zich als een kooivechter die negentig minuten lang een denkbeeldige tegenstander moest vloeren. Alsof Bokito op het glas bonkte, dat idee.

    Als er al sprake was van mot, zag je het knotje van Toos door de menigte banen en met één blik de boel sussen

    De bekende vroeg aan mij of dit gedrag ook was ontstaan als de scheidsrechter een vrouw was geweest en haalde het voorbeeld van ‘Toos’ aan. Zij was in het dorp van zijn jeugd de uitsmijter van bardancing ‘De Paerdestal’. Vergeleken met de uitgaansgelegenheden in de wijde omtrek, kwam er bij deze discotheek zelden rottigheid voor, vertelde de kennis. "Als er al sprake was van mot, zag je het knotje van Toos door de menigte banen en met één blik de boel sussen. Een blik die je alleen moeders ziet maken wanneer een klein kind zich aanstelt."

    Voetbalplezier

    Over een vermeend positief effect van vrouwelijke scheidsrechters op het veld, zijn geen onderzoeksresultaten bekend. Daarentegen is het een feit dat zodra vrouwen op diverse posities actief zijn binnen de club het voetbalplezier toeneemt. Het was daarom wel interessant geweest om te ontdekken wat er was gebeurd, als een vrouwelijke topscheidsrechter de wedstrijd tussen Arsenal en Atlético Madrid had gefloten.

    Het duurt volgens Sebastiaan Kleijburg, hoofd scheidsrechterzaken bij de KNVB, nog wel even voordat krakers op internationaal niveau zullen worden geleid door een vrouw. Kleijburg: "Het is een kwestie van kwaliteit en kwantiteit. Ondanks de snelle opmars van het vrouwenvoetbal, loopt het aantal vrouwen dat wil en kan fluiten nog behoorlijk achter. Maar we maken stappen."

    Betaald voetbal

    Persoonlijk kan ik niet wachten totdat we de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de eredivisie aan het werk kunnen zien.

    Zo hebben inmiddels drie Nederlandse vrouwen als assistent-scheidsrechter hun debuut gemaakt in het betaald voetbal. Na Sjoukje de Jong (in 2001) en Nicolet Bakker (in 2011), debuteerde Franca Overtoom recent in de Jupiler League bij het duel tussen Telstar en Jong Ajax. Een ander aanstormend talent is Shona Shukrula, die momenteel in de hoofdklasse amateurs als scheidsrechter actief is. Een klasse hoger, in de 3e divisie, loop je wekelijks de kans Nicolet Bakker, Bianca Bussem of Fijke Hoogendijk als official tegen het lijf te lopen. "Een mooie ontwikkeling," zegt Sebastiaan Kleijburg. "Het zal anderen motiveren om hetzelfde te gaan doen, maar de echte versnelling zal pas ontstaan als de clubcultuur verandert en het normaal is dat vrouwen en jonge meiden wedstrijden fluiten."

    Mee eens. Ik zou daar vanwege het belang graag een extra element aan toevoegen: een oproep aan alle voetbalsters die binnenkort stoppen met hun sport, maar het interessant lijkt om een carrière te starten als scheids. Hen wil de bond ondersteunen en begeleiden. Persoonlijk kan ik namelijk niet wachten totdat we de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de eredivisie aan het werk kunnen zien.

    COLUMNS JAN DIRK VAN DER ZEEBekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.