• Afgelastingen Wedstrijden

  Geen afgelastingen

 • Afgelastingen Trainingen

  Geen afgelastingen.

 •  

  Protocol: Keuring Velden en Afgelasting

   

   

  Oktober 2018

  Afgelast? Ja of Nee!

  Afgelastingen

  Je kent het wel: je kijkt naar buiten en ziet dat weer eens hard regent, er grote plassen op de straat liggen of het flink heeft lopen sneeuwen etc.. Dan is het vaak de vraag of de wedstrijden of trainingen wel doorgaan?! Door middel van het Protocol Afgelasting hebben wij hier het antwoord op. Dit protocol is leidend voor de afgelastingen van wedstrijden thuis/uit en trainingen.

  Bij slechte weersomstandigheden zal de vereniging  de velden keuren. Een bestuurslid neemt dan in overleg met de wedstrijdsecretaris een beslissing per veld. Deze keuring gebeurt meestal op zaterdag en zondagmorgen. Dan is het in het wedstrijdsecretariaat spitsuur. De afgelastingen moeten worden gecommuniceerd via de voetbal app en de website van de vereniging.

  Het wedstrijdsecretariaat is mede hierdoor telefonisch slecht bereikbaar en wij verzoeken onze leden nadrukkelijk om niet te gaan bellen naar het wedstrijdsecretariaat, maar te kijken op je voetbal app of op de website van FC Uitgeest.

  Kijk dus eerst op je voetbal app of op de website. Als er afgelastingen bekend zijn dan zal dat normaal gesproken met enkele minuten bijgewerkt zijn. Dus niet bellen naar het secretariaat van FC Uitgeest anders zijn we slecht bereikbaar.

  Als uw team al heel vroeg een uitwedstrijd moet spelen, dan is het mogelijk dat het secretariaat dit nog niet op de website heeft kunnen plaatsen. Bij twijfel is het dan ook verstandig om op de website van de betreffende vereniging te kijken of anders even telefonisch contact op te nemen met de betreffende vereniging.

  Algehele afgelasting

  Algehele afgelasting gebeurt door de KNVB op de dag voorafgaand aan de speeldag (dan wel eerder), vanwege de verwachte gesteldheid van de velden op de speeldag.
  Deze afgelasting staat in de loop van de dag voor betreffende speeldag dan al op NOS teletekst pagina 603. Ook zal getracht worden het zo snel mogelijk op onze website te vermelden.
  Hoe kan ik op NOS teletekst zien dat mijn wedstrijd afgelast is:
  De KNVB heeft het amateurvoetbal in 2 categorieën verdeeld: de A- en de B categorie. De A-categorie staat voor het prestatieve voetbal en de B-categorie voor het recreatieve voetbal. Bij FC Uitgeest spelen FC Uitgeest 1,2, JO19-1, JO17-1, JO15-1, JO13-1 en JO12-1 in de A categorie. De overige elftallen/teams spelen in de B categorie. De afgelastingen regeling, zoals die staat op Teletekst pagina 603 is hieraan aangepast.

  Een algehele afgelasting van het zaterdag of zondagamateurvoetbal betekent dat alle wedstrijden zijn afgelast in alle districten;

  Indien in een categorie een districtsprogramma wordt afgelast zijn alle door het betreffende district vastgestelde wedstrijden afgelast;

  FC Uitgeest valt in district West 1, dus als dit district wordt aangegeven, dan zijn de wedstrijden afgelast;

  Trainingen

  Bij slechte weersomstandigheden zal de vereniging  de velden keuren. De vereniging neemt daarna een beslissing per veld. Daarnaast kan een trainer bepalen of een training doorgaat. Er mag echter nooit gebruik gemaakt worden van een afgekeurd veld.

  Bij afgelasting wordt dit op de Homepagina https://www.fcuitgeest.nl/van de website aangegeven of de trainer stelt de spelers/ouders persoonlijk op de hoogte.

  N.B. De spelers moeten ervan uitgaan dat de training altijd doorgaat, behalve als de trainer meldt dat de training is afgelast of dat dit vermeldt staat op de website.

  Afgelastingen en het kunstgrasveld

  De volgende afspraken zijn gemaakt omtrent het gebruik van het kunstgrasveld:

  Bij afgelastingen wordt het gebruik van het kunstgrasveld bepaald door de wedstrijdsecretarissen, uiteraard in overleg.

  Bij algehele afgelasting zijn alle wedstrijden afgelast, ook die op het kunstgrasveld. Er kunnen dan, indien het veld dit toelaat, oefenwedstrijden worden gespeeld op het kunstgrasveld. Dit kan alleen na overleg en toestemming van de wedstrijdsecretaris.

  Bij gedeeltelijke afgelasting kan eventueel worden uitgeweken naar het kunstgrasveld voor die teams, waarvan de wedstrijd op het grasveld is afgelast. Dit in goed overleg met de wedstrijdsecretaris.

  Bij strenge vorst of overvloedige regenval mag ook het kunstgrasveld niet bespeeld worden! Als de kunstgrasvelden zijn afgelast, wordt er op de toegangsweg naar de kunstgrasvelden een ketting gehangen, met de mededeling dat de kunstgrasvelden zijn afgelast.

  Kunstgrasveld in de winter

  Vorst
  Vooral ‘droge’ vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen negatief effect op de speeleigenschappen van het veld. Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst is gebruik dan ook af te raden. Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel), dan zal de bovenlaag veel vocht bevatten welke bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar.

  Sneeuw

  Wanneer het veld bedekt is met sneeuw heeft dit geen negatieve gevolgen voor het veld en kan er in principe gebruik worden gemaakt van het veld. Zodra de sneeuw tijdens de activiteiten echter tot ‘pap’ wordt getrapt, kan tijdens een latere vorstperiode compacte ijsvorming in de mat optreden. Dit kan leiden tot een langdurig gebruiksverbod van het veld. Daarom wordt, in het kader van eenduidigheid, aanbevolen om bij sneeuw geen gebruik te maken van het speelveld.

  Opdooi
  Na een strenge vorstperiode kan in de dooi fase gecombineerd met regenval ook een situatie ontstaan dat bespeling afgeraden wordt.
  Tijdens opdooi is het betreden van het veld uit den boze. Doordat het vocht in de bovenlaag niet weg kan zakken door een vorst laag, is het mogelijk dat de zand- en rubberinvulling of de onderliggende sporttechnische laag volledig verzadigd is met (smelt)water. Deze laag is dan volledig instabiel en zeer gevoelig voor betreding. Betreding kan in deze fase leiden tot kuiltjes in het veld en resulteren in blijvende schade aan de vlakheid van de mat.

  Wij vertrouwen dat we hiermee duidelijk hebben kunnen geven over de procedure bij afgelastingen.