• Bestuur FC Uitgeest in 1996: bovenste rij v.l.n.r. Ans Twaalfhover, Cor Jongejans en Ben Vredenburg. Onderste rij v.l.n.r. Louis Klaver, Roland Kiès en Jan Doornenbal

    Uitgeest is een dorp met historie en herinneringen. De rubriek “Andere Tijden Uitgeest” speurt in het verleden van ons mooie dorp en gaat op zoek naar bijzondere gebeurtenissen. In deze aflevering aandacht voor de oprichting van FC Uitgeest dat in verband met Corona pas dit jaar het 25-jarige bestaan viert. Deze week deel 1.

    Doorbraak!

    Het was een stille avond in het “Wapen van Assendelft” in de gelijknamige plaats  ergens in mei 1994. Dat was misschien maar goed ook want het was niet de bedoeling dat het gezelschap uit Uitgeest dat had plaats genomen aan de stamtafel opgemerkt zou worden door bekenden. De heren aan tafel hadden geen zin in pottenkijkers want daar waar ze het over zouden  hebben die avond kon maar beter geheim blijven. Aan de stamtafel zaten onder andere voorzitter Jan Doornenbal van VVU en Jan Molenaar voorzitter van USVU. Het onderwerp, een mogelijke fusie tussen beide voetbalclubs. Een op dat moment gevoelig onderwerp bij de aanhang van beide clubs. Vandaar de geheimzinnigheid.

    Het is april 2022 en ik zit in het gezellige clubhuis van FC Uitgeest aan tafel met de inmiddels 86- jarige oud-voorzitter van VVU Jan Doornenbal en Ben Vredenburg destijds namens het bestuur van USVU betrokken bij de fusie. We praten over het prille begin.

    “Je moet weten” zegt Jan Doornenbal daarover “ dat ik al vanaf het begin van de jaren ’90 mij zorgen maakte over de toekomst van VVU en voetbal in Uitgeest. Beide clubs hadden te maken met een teruglopend aantal leden en dan met name bij de jeugd. Op lange termijn zou dat wat betekenen voor de financiën en het aantal vrijwilligers. Was het niet beter om te gaan samenwerken? Ik nodigde dus de toenmalige voorzitter van USVU Jan Molenaar uit voor een vrijblijvend gesprek bij mij aan de keukentafel. We bleken het eigenlijk eens te zijn. Uit die eerdere gesprekken vloeide de bijeenkomst in Assendelft voort.”

    Ben Vredenburg vult aan “ Die avond in Assendelft kwam eigenlijk alles tezamen. We waren allemaal positief maar zouden we het ook aandurven? Er was veel Oranje-Zwart en Rood-Zwart (noot redactie: clubkleuren van USVU en VVU) sentiment met oud zeer dat soms nog wel terugging tot de tijd van de oprichting van USVU in de jaren dertig. We besloten om een adviescommissie in te richten met prominente leden van beide clubs. Die kwamen in december 1994 met een unaniem advies: fuseren! Door krachten te bundelen zou de toekomstige fusieclub minder kwetsbaar zijn.”

    Ben Vredenburg: “De besturen van beide clubs namen het advies over en schreven voor dezelfde data namelijk op 12 mei 1995 (1994??) ( 21 maart ?????) en 30 mei een buitengewone algemene ledenvergadering uit. De tweede was noodzakelijk omdat je formeel bij de eerste vergadering een meerderheid van 75% van de leden moest hebben. Dat haal je natuurlijk nooit vandaar de tweede ALV waarbij dat niet noodzakelijk was. Bij ons in de kantine van USVU was dat niet spannend. Er was een grote opkomst en 90% van de aanwezige leden stemden voor de fusie.”

    “Nou dat was bij ons wel anders” herinnert Jan Doornenbal zich. “ Ik weet nog dat ik begon met het advies toe te lichten maar dat er daarna een felle discussie ontstond. Hele teams waren komen opdagen omdat ze tegen de fusie waren. Enfin, toen het uiteindelijk op stemmen aankwam was er een nipte meerderheid voor de fusie.”

    Ben Vredenburg: “Wij zijn als bestuur direct na afloop van onze vergadering naar de kantine gegaan van VVU om samen met hun bestuur het glas te heffen op het resultaat.”

    Tekst : Rene Vermeer