Bron: Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen
De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) en het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) hebben in een brief staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) en de Tweede Kamer opgeroepen om tot een nieuwe strategie voor sportverenigingen te komen. Dit doen zij na onderzoek van meer dan een jaar waar met ongeveer duizend vrijwillige bestuurders van sportverenigingen in Nederland is gecommuniceerd.
De brief komt net voor de vergadering van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 2 december, waarin het begrotingsonderdeel sport en bewegen op de agenda staat. Hieronder de brief in zijn geheel:
Geachte….,
Komende 2 december is de vergadering van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staat het begrotingsonderdeel sport en bewegen op de agenda. Dit is de eerstvolgende vergadering na de vergadering van 12 februari en de daaropvolgende stemronde van 15 februari. In deze stemronde werd Kamerbreed de motie Mohandis C.S 36410XVI nr.115 aangenomen. In deze motie werd de Minister verzocht om “in samenspraak met sportverenigingen, te komen tot een meerjarige strategie voor sportverenigingen”. Dit omdat de Kamer overwogen had dat “onder andere RVVB en BAV, NOC/NSF en Motivaction eerder de oproep hadden gedaan om sportverenigingen gerichter te ondersteunen”.
De afgelopen periode hebben wij met ambtenaren van VWS en andere stakeholders overleg gehad over input voor deze strategie. Graag willen wij u met dit schrijven meenemen in onze gedachtegang over hoe volgens RVVB en BAV verder invulling aan de motie gegeven kan worden. In de basis is onze gedachtegang gebaseerd op datgene wat wij hebben opgehaald tijdens:
Visie document https://rvvb.nl/wp-content/uploads/2023/11/Visie-document-sportverenigingen-RVVB- BAV.pdf
Om het bovengenoemde van voornemen naar beleid te vertalen, stellen RVVB en de BAV voor om sportverenigingen een aparte positie te geven binnen de sportinfrastructuur en sport(verenigingen) in het algemeen een wettelijke basis te geven.
Stop overbelasting
RVVB en BAV constateren dat sportverenigingen binnen het huidige sportbeleid te veel ondergesneeuwd zijn geraakt door gezondheids- en beweegbeleid. Sportverenigingen verdienen het om gericht aandacht, ondersteuning en beleid te krijgen vanuit de landelijke overheid, zodat zij in hun kerntaak, het organiseren van sport in verenigingsverband voor bijna 5 miljoen Nederlanders zorgeloos en met plezier kunnen uitvoeren. Sportverenigingen dragen in hun kerntaak al bij in het aan het sporten krijgen en houden van
Nederlanders en moeten niet, met alle goede bedoelingen overvraagd worden om lastige doelgroepen en niet sporters ook aan het sporten te krijgen. Die lastige opgave is volgens RVVB en BAV aan anderen.
Sportverenigingen mogen en kunnen aan die opgave wel bijdragen, mits zij daar ook vergoedingen en ondersteuning voor krijgen die hen sterker maakt i.p.v. zwakker.
Hou sporten in verenigingsverband betaalbaar
Veel verenigingsbestuurders maken zich zorgen over de toekomst van hun sportvereniging. Stijgende kosten en dalende inkomsten door lidmaatschap opzeggingen zijn voor sportverenigingen een gevaarlijke combinatie.
Een grote groep sportverenigingen verwacht dat een aanzienlijk aantal sportverenigingen zal verdwijnen als de betaalbaarheid onder druk komt te staan. Een grote meerderheid van de sportverenigingen heeft de contributie verhoogd de afgelopen 2 jaar en is van plan om dit weer te gaan doen op korte termijn.
Sportverenigingen in de problemen door wegvallen BOSA-subsidie
Een paar duizend vrijwillige verenigingsbestuurders hebben maandenlang keihard gewerkt om verduurzamingsplannen te maken, draagvlak hiervoor te creëren binnen de club en de financiering rond te krijgen. De overheid heeft ze daar actief tot aangezet. Honderden sportverenigingen in Nederland kunnen hun accommodatie niet verduurzamen, omdat de BOSA-subsidieregeling is uitgeput en er vanaf volgend jaar fors op bezuinigd gaat worden. Bij RVVB en BAV hebben zich sinds eind maart dit jaar meer dan 700 sportverenigingen gemeld die niet verder kunnen met het verduurzamen van hun accommodatie.
Landelij keen lokale overheid moeten beter samenwerken
RVVB en BAV adviseren om bij het verduurzamen en moderniseren van sportverenigingsaccommodaties nauwer en beter samen te werken met gemeenten. Breng lokaal bij gemeenten de onderhoud en nieuwbouw behoefte van accommodaties voor sportverenigingen in kaart en koppel daar een meerjarig onderhouds- en financieringsplan aan. Breng deze onderhoud en nieuwbouw opgaven en plannen samen in een landelijk systeem en overzicht, zodat de kosten en financiering ervan voor de lange termijn duidelijk zijn en ook door lokale en landelijke overheid begroot kunnen worden. Beschikbare middelen uit de
BOSA-subsidiepot zouden bijvoorbeeld, eventueel met aanvullende andere middelen overgezet kunnen worden naar een fonds die de investeringsbegroting dekt. Stel als voorwaarde dat alleen uitkeringen worden gedaan uit dit landelijke fonds als er lokaal een meerjarig onderhouds- en financieringsplan is.
Maak een sportwet
Het heeft de voorkeur van RVVB en BAV om een sportwet te ontwikkelen die de toekomst van sportverenigingen en hun accommodaties borgt. In onze eerdergenoemde sonderingen bij (bestuurders van) sportverenigingen is gebleken dat verenigingen niet vragen om de spreekwoordelijke “zak met geld”. Sportverenigingen/ bestuurders vragen om maatregelen die hen in staat stellen om de sportvereniging in de benen te houden en waar mogelijk te verbeteren. Sportverenigingen zijn er ermee gebaat als zij beter beschermd worden door wetgeving, zodat in tijden van bezuinigen zij bij gemeenten niet bovenaan het lijstje staan voor gemeentelijke kostenbesparingen.
Zorgen over bestuurdersaansprakelijkheid
Veel verenigingsbestuurders maken zich zorgen over hoofdelijke aansprakelijkheid. RVVB en BAV adviseren om de evaluatie van de WBTR zo spoedig als mogelijk naar voren te halen. Helaas ontvangen wij steeds vaker signalen van vrijwillige bestuurders die aangeklaagd worden en privé in financiële en emotioneel lastige situaties terecht komen.
We zijn uiteraard bereid om bovenstaande verder met u uit te werken, in gesprek te gaan om zodoende tot een nieuwe meerjarige strategie voor de Nederlandse sportverenigingen te komen.
Sportpark de Koog
Zienlaan 2, Uitgeest
Postadres:
Zienlaan 2, 1911TR Uitgeest
Telefoon clubhuis : (0251) 31 23 23
Email-adres secretaris@fcuitgeest.nl
Kopij voor Website en Nieuwsbrief: website@fcuitgeest.nl
Informatie over Lidmaatschap: Ledenadministratie