• BESLUITEN PROMOTIE EN DEGRADATIE MANNEN VELDVOETBAL SEIZOEN 2022/23 BEKEND GEMAAKT

  21 sep 2022
 • Als je geen kampioen meer kunt worden, op welke plek moet je dan precies eindigen om mee te mogen doen aan de nacompetitie? Of erger nog, als het seizoen niet verloopt zoals gehoopt: waar moet je eindigen om degradatie te ontlopen? Alle regels hierover vind je in de promotie- en degradatiebesluiten, waarin met ingang van het seizoen 2022/’23 een aantal veranderingen zijn doorgevoerd voor de mannen. De besluiten voor promotie en degradatie in het vrouwen- en jeugdvoetbal volgen later.

  Promotie- en degradatieregelingen mannen

  Op 18 juni jl. heeft de ledenraad besloten tot een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen. De belangrijkste veranderingen zijn dat de (sub)top van de piramide in de komende seizoenen smaller wordt gemaakt en dat de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse vanaf het seizoen 2023/’24 gemengd worden ingedeeld. Lees hier het besluit van de ledenraad.

  Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.

  Nieuwe piramide

  Om de nieuwe piramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 in de 1E klasse tot en met de 4E klasse een versterkte degradatie plaats. Hierdoor wordt het aantal poules als volgt.

  Niveau

  Aantal poules seizoen 2022/'23

  Aantal poules seizoen 2024/'25

  1e klasse

  11

  8

  2e klasse

  22

  16

  3e klasse

  43

  32

  4e klasse

  60

  57*

  5e klasse

  31

  50*

   

  * flexibel, afhankelijk van aantal teams per regio.

  Promotie en Degradatieregeling voor het district West

  In de promotie- en degradatieregelingen die per district zijn opgesteld, is beschreven welke teams promoveren/degraderen en welke teams zich plaatsen voor de nacompetitie. Hiermee zal ook de eerste fase van de versterkte degradatie te zien zijn.

  Hierbij een link naar Promotie-degradatie-senioren-west-i---zondag.pdf .

  Algemeen

  Vanaf het seizoen 2023/’24 is in de 1e klasse sprake van een gemengde competitie (zaterdag- en zondagteams kunnen in dezelfde poule uitkomen). Voor de 2e klassen en lager geldt de scheiding tussen zaterdag en zondag. Afhankelijk van het totale aanbod wordt per seizoen en per speeldag beoordeeld hoeveel poules op de betreffende speeldag worden geformeerd.

  Om te voorkomen dat er sprake is van een te groot aantal degradanten vindt de versterkte degradatie plaats over twee seizoenen. Daar waar mogelijk hebben we gekozen om promotie- en degradatie plaats te laten vinden via de nacompetitie. Hierdoor wordt voorkomen dat er te veel teams rechtstreeks degraderen en houden we de competitie langer spannend en hebben meer teams de mogelijkheid om zich door middel van wedstrijden in de nacompetitie te handhaven.

  De vastgestelde promotie- en degradatieregeling is van toepassing op de klassen die behoren tot categorie A. Dit betekent dat in deze klassen sprake is van een verplichte promotie of degradatie en Promotie-/degradatieregeling zondag senioren mannen seizoen 2022/'23 KNVB District West 1 dat met uitzondering van de reserve 2e klasse dus geen sprake is van vrije inschrijving.

  Wat betekent dit voor de beide selectieteams op zondag FC Uitgeest 1 en FC Uitgeest 2

  Standaardklassen zondagvoetbal 1 e klasse A

  •  De kampioen promoveert naar de 4 e divisie.

  • De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen B, C, D, en E alsmede de herkansingselftallen van de 4 e divisie voor drie plaatsen in de 4 e divisie.

  • De nummers 10 en 11 spelen met de herkansers van de 1e klasse B, C, D en E en de periodekampioenen van de 2e klassen A t/m K volgens een hiervoor vastgesteld schema wedstrijden in het kader van de nacompetitie voor drie plaatsen in de 1e klasse.

  • De nummers 12, 13 en 14 degraderen naar de 2e klasse.

   

  Reserve hoofdklasse A

  • De kampioen speelt om het Nederlands Kampioenschap voor reserve-elftallen. Dit elftal plaatst zich tevens voor deelname aan de Districtsbekercompetitie voor het seizoen 2023/’24.

  • De elftallen die tijdens het seizoen een periode veroveren plaatsen zich eveneens direct voor deelname aan de Districtsbekercompetitie voor standaardelftallen voor het seizoen 2023/’24.

  • De nummers 11 en 12 van de reserve hoofdklasse spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de reserve 1e klasse A en B een nacompetitie voor twee plaatsen in de reserve hoofdklasse.

  • De nummer 13 degradeert naar de reserve 1e klasse