• Gelezen in Dagblad Kennemerland: Interview met Fedde de Jong

  19 nov 2020
 • Bron;  Dagblad Kennemerland van maandag 16 november j.l.

  We volgen met belangstelling de voetbaltalenten uit Uitgeest. Het is daarom leuk om een bericht te plaatsen over een van de voormalige FC Uitgeest spelers en in dit geval Fedde de Jong in een leuk artikel in Dagblad Kennemerland.

  Fedde de Jong (midden) tijdens zijn officieuze debuut bij AZ in de oefenwedstrijd tegen ADO Den Haag.

  INTERVIEW Middenvelder uit Uitgeest volgende talent van Alkmaarders dat op de deur klopt

  Fedde de Jong is het volgende talent van AZ dat op de deur klopt. De 17-jarige middenvelder uit Uitgeest mocht tijdens de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op de bank zitten bij het eerste en hij maakte tegen Telstar zijn debuut voor Jong AZ.

  Tegen ADO Den Haag kwam hij niet tot speelminuten, terwijl hij eerder dit seizoen tegen de Hagenaars wel zijn officieuze debuut mocht maken in een oefenwedstrijd. Voor De Jong voelt het nog niet normaal, maar de junior is ook geen type dat snel naast zijn schoenen gaat lopen. „Ik ben nog steeds dezelfde jongen die bij FC Uitgeest op het veld stond.”

  De Jong werd al jong gescout door AZ, maar hij werd niet meteen aangenomen in Alkmaar. Pas op zijn dertiende maakte hij de overstap, relatief laat, maar hij paste zich moeiteloos aan. Het duurde niet lang of hij kreeg zijn eerste uitnodiging voor de jeugd van Oranje en op zijn vijftiende mocht hij al mee op trainingskamp met het eerste. „Dat was natuurlijk heel gaaf. Alle jeugdspelers die voor het eerst mee waren moesten als ontgroening met de microfoon een liedje zingen. Gelukkig mochten we zelf een nummer uitkiezen. Ik heb ’Verleden tijd’ van Lil Kleine en Frenna gezongen.”

  Die ontgroening kan hij nog een keer dunnetjes overdoen als hij zijn officiële debuut maakt in AZ 1. Al is de traditie dan een dansje in de kleedkamer. Als het aan De Jong ligt, staat hij dit seizoen nog te swingen. „Ik train al vanaf het begin van het seizoen mee met Jong AZ. Ik sta dus fulltime op het veld. Dat vind ik ook het leukste om te doen, al volg ik ook nog een hbo-studie business intelligence, maar dat is maar een avond in de week.”

  Hij kon meteen goed meekomen tussen de oudste talenten op sportpark Kalverhoek: op sommige trainingen was hij een van de uitblinkers. Tegen Telstar mocht hij zijn eerste minuten maken. Er zat meteen meer energie in het spel. „Ik kreeg niet heel veel tijd, maar ik kon wel diep gaan op rechts en een voorzet geven op mijn teamgenoot Millen Baars. Helaas gleed hij uit, anders had ik de assist gegeven op de winnende treffer.’’

  En omdat AZ heel veel coronabesmettingen had, mocht hij op de bank zitten bij het eerste. Elk nadeel heeft zijn voordeel, want daardoor kon De Jong zijn kans grijpen. „Ik mocht wel warmlopen, maar omdat ADO terugkwam in de wedstrijd en vlak voor tijd de gelijkmaker maakte, werd er weinig gewisseld.”

  Maar als De Jong zo doorgaat, komt het vanzelf wel. Hij tekende op zijn zestiende zijn eerste contract - terwijl er ook interesse was van andere clubs. „Bij AZ heb ik de grootste kans om door te breken in het betaalde voetbal.” De Jong is een echte nummer 10 met diepgang en scorend vermogen. Een type Donny van de Beek, of Dani de Wit bij AZ nu. „Bij Jong AZ heb ik nog niet gescoord, maar bij onder 18 heb ik mijn doelpunten al gemaakt.”

  Het is alleen jammer dat in deze interlandperiode de Nederlandse jeugdspelers geen wedstrijd kunnen voetballen. „Afgelopen zomer had ik kunnen spelen op het EK onder 17, maar door corona ging het niet door. En nu ben ik te oud voor die leeftijdscategorie.” Wellicht kan De Jong volgend jaar op herkansing als Oranje zich plaatst voor het EK onder 19.

  Ik ben nog steeds dezelfde jongen als bij FC Uitgeest