• INTERVIEW Uitgeestse Femke Liefting bij Oranje onder 16 en selectie van VV Alkmaar

  20 jul 2021
 • Femke Liefting (staand rechts) met de basis van Oranje onder 16 voor de wedstrijd tegen Denemarken.

  Bron: Dagblad Kennemerland van 19 juli

  Het gaat snel met de voetbalcarrière van Femke Liefting. De 16-jarige keepster uit Uitgeest speelde onlangs met Oranje Onder 16 op het Nordic Tournament en behoort komend seizoen tot de selectie van eredivisieclub VV Alkmaar.

  Femke Liefting geniet nu na het behalen van haar havo-diploma nog even van een welverdiende vakantie op het Griekse eiland Kos, voordat ze begin volgende maand aan de voorbereiding op de eredivisie begint. „Al ga ik al eerder trainen, ik wil wel fit aan het seizoen starten.”

  Liefting is komend jaar een van de doelvrouwen van de selectie van VV Alkmaar. „Wie weet kan ik wel mijn debuut maken op het hoogste niveau. En ik krijg ook speeltijd in het beloftenelftal, want om ervaring op te doen moet ik wel minuten blijven maken onder de lat”, vertelt ze van het vakantie-eiland in de Egeïsche Zee.

  Zevende

  De studente - na de zomer begint ze aan een opleiding technische bedrijfskunde in Amsterdam - voetbalt al sinds haar zevende. „In het begin bij FC Uitgeest was ik nog niet de vaste keeper en speelde ik ook wel eens in het veld, maar dat veranderde toen ik bij VV Alkmaar in Onder 15 kwam. Uiteindelijk heb ik bij de club in alle jeugdelftallen gespeeld voordat ik bij de selectie uitkwam.”

  Haar talent werd snel ontdekt, want ze komt al sinds haar elfde uit in vertegenwoordigende (regio-)elftallen. „Ik vind het een kick om een grote kans van de tegenstander om zeep te helpen. Ik kan redelijk meevoetballen en een-op-een ben ik denk ik ook wel goed.”

  Sinds een paar jaar hoort ze ook bij de selectie van het Nederlands elftal. Eerst als keepster van Onder 15 jaar en inmiddels speelt ze dus in Oranje Onder 16. Dat team reisde af naar Denemarken om mee te doen aan het Nordic Tournament, waar het thuisland samen met Zweden en de Faeröer Eilanden de tegenstanders waren. Ze was niet de enige speelster van VV Alkmaar in de selectie, ook Sanne Peereboom, Bo op de Weegh en collega doelvrouw Roos van Eijk waren mee.

  „Er waren drie keepers geselecteerd, dus uiteindelijk heb ik maar een wedstrijd gespeeld, iedereen kreeg een kans. Ik stond in de basis tegen Denemarken, uiteindelijk de tegenstander waar we het meeste moeite mee hadden.”

  Want als je de uitslagen bestudeert, was Nederland veruit de betere. Faeröer en Zweden werden allebei met 5-0 verslagen, Denemarken werd met 4-0 op de zegekar gebonden. Van het kleine Faeröer werd het minste verwacht, maar het niveau van Zweden viel ook Liefting tegen. „Ze konden moeilijk onder onze druk uit voetballen.”

  De score tegen Denemarken was een beetje vertekend. „In de eerste helft ging het eigenlijk gelijk op. De Denen schoten een paar keer op goal en een paar kansen waren uiteindelijk buitenspel, maar heb gelukkig de nul weten te houden. Na rust scoorden wij in twaalf minuten vier goals.”

  Maar de poel met Nederlands vrouwenvoetbaltalent is duidelijk nog niet opgedroogd: met 14 doelpunten voor en 0 tegen bleef Oranje ongeslagen op het Nordic Tournament, dat voor Liefting ook haar debuut op een internationaal landentoernooi was.

  De Noord-Hollandse heeft het volgende doel alweer in het vizier. „Volgend seizoen is er een EK Onder 17, hopelijk kwalificeert Nederland zich daar ook voor en zit ik bij de selectie voor dat eindtoernooi.”

  Volgend seizoen is er een EK Onder 17 waar ik graag bij wil zijn

  Het gaat voortvarend met Femke en dat is mooi. FC Uitgeest wenst haar veel succes.