• Johan Rutz wil “grinta” en prijzen bij FC Uitgeest!

  19 sep 2023
 • “Grinta” is een Italiaans woord dat zoveel betekent als “strijdbaarheid en vastberadenheid”, ofwel de wil en het doorzettingsvermogen om te winnen. Steeds vaker hoor je de term in het voetbal, waar spelers als Martinez, Alvarez en misschien in het verleden Johan Neeskens, voorbeelden zijn van voetballers die hèt hadden.

  Johan Rutz is met ingang van dit seizoen de nieuwe trainer van de selectie van FC Uitgeest. Voorheen was hij onder andere trainer van Zouaven en docent bij de KNVB. In een kennismakingsgesprek van De Afvallende Bal met de trainer werd de term “Grinta” niet echt genoemd maar ik moest er na afloop wel aan denken.

  “Ik zal niet zeggen dat we dit seizoen kampioen gaan worden, maar we willen het wel. Dat is wat ik de jongens probeer voor te houden. Als je in het eerste van FC Uitgeest mag voetballen dan moet je ambitieus zijn. Iedere wedstrijd, iedere training weer.  Willen winnen en streven naar het hoogst haalbare. Tsjaa, en daar moet je dingen voor willen laten, juist omdat je daarin gelooft. Dat eis ik van de jongens op de training en in de wedstrijden. Zelf vind ik het een uitdaging om steeds bij clubs te werken waar het qua resultaten even wat minder is. FC Uitgeest is vorig jaar gedegradeerd naar de tweede klasse en aan mij de taak om successen te boeken. Dat kan ook want ik heb de beschikking over talentvolle jonge jongens waarvan een aantal toch al redelijk ervaren zijn omdat ze inmiddels al veel wedstrijden met het eerste erop hebben zitten. Daarnaast zijn er een aantal “echte” routiniers die in en buiten het veld het evenwicht een beetje bewaken. Maar allemaal moeten ze laten zien dat ze willen. Zo heb ik op de dag van de harddraverij (kermis Heemskerk. Red.) geen concessie gedaan. De training ging gewoon door en ik moet de jongens gelijk een compliment geven want ze waren er allemaal hoor. Zo wil ik het graag hebben. Ik doe het natuurlijk niet alleen. Ik werk nu al een paar jaar samen met Keith Davies die een Engelse voetbalachtergrond heeft en uitstekend begrijpt wat ik wil met die jongens. Ik ben niet het type trainer die zich van te voren indekt, dat vind ik allemaal zo’n gezwets. Ik wil gewoon kampioen worden. Duidelijker kan toch niet?”. Was getekend, Johan Rutz, trainer van FC Uitgeest.

  Johan Rutz heeft dit seizoen de beschikking over een brede selectie. De kern van vorig seizoen is in tact gebleven. Wel zijn er een paar nieuwkomers zoals Mitchell Edam en Marvin Looyenga van Odin’59 en Kane Rutz van ZOB. Vaste grensrechter van FC Uitgeest is dit jaar Emiel Huijbens. Dat mag ook weleens genoemd worden.

  De Afvallende Bal