• KNVB, FC UITGEEST EN PARTNERS GAAN VOOR 20% CO2-REDUCTIE IN HET VOETBALVERKEER

  4 mei 2021
 • In Nederland gaan ruim 1,2 miljoen amateurvoetballers wekelijks op pad voor in totaal 33.000 wedstrijden. - Foto: KNVB Media

  De KNVB en partners ENGIE en Volkswagen willen een CO2-reductie van minstens 20 procent in het voetbalverkeer in 2023 bereiken. Deze ambitie is uitgesproken in het kader van de nieuwe campagne van het mobiliteitsprogramma GO.

  In Nederland gaan normaal gesproken ruim 1,2 miljoen amateurvoetballers wekelijks op pad voor in totaal 33.000 wedstrijden op het veld of in de zaal. Dat levert een CO2-uitstoot van 48.635 ton op. Door aanpassingen in het speelschema en een publiekscampagne hopen de partijen de CO2-uitstoot door het amateurvoetbal terug te dringen.

  Amateurvoetbal

  In het amateurvoetbal reist 44 procent van de spelers met de auto, 37 procent met de fiets en 18 procent te voet. Jaarlijks gaat het om 248.977.300 gereden kilometers met de auto. Het overige deel van de CO2-uitstoot in het amateurvoetbal komt van het OV, dat goed is voor 1 procent en gelijk staat aan 5.658.575 kilometer.

  Onlangs, in het seizoen 2020/’21, is door de KNVB het 4-fasenvoetbal ingevoerd voor pupillen om de gelijkwaardigheid en voetbalplezier te vergroten door een snellere herindeling. Een andere belangrijke reden voor de invoering van deze competitievorm is de besparing van 17 procent reisafstand.

 • Samen gaan we voor minder CO2-uitstoot in het voetbalverkeer.

  Voor het gehele pupillenvoetbal gaat dat om ruim 25,8 miljoen vermeden reiskilometers per seizoen. Dit staat gelijk aan een besparing van 2.217 ton CO2 en is vergelijkbaar met meer dan 3.000 retourvluchten van Amsterdam naar Barcelona. In het seizoen 2021/’22 start de KNVB ook pilots met meerfasenvoetbal bij de junioren, waardoor er nog minder kilometers worden gereden.

  Verduurzamen

  “De aanpassingen in het speelschema van de pupillen zorgen voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot. Dat geeft ons de energie om nog meer stappen te zetten in onze duurzaamheidsambitie. Samen met onze partners ENGIE en Volkswagen streven we ernaar om met ons mobiliteitsprogramma GO de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Dit willen wij bereiken door de reiskilometers te verduurzamen en onze leden te enthousiasmeren om te gaan fietsen of samen te rijden. Ook rijden al onze verenigingsadviseurs en medewerkers van voetbalontwikkeling elektrisch waardoor we elk seizoen 1,2 miljoen kilometers groen afleggen”, aldus Marc Nipius, partnershipmanager MVO-projecten.

  Donderdag zijn de KNVB, ENGIE en Volkswagen gestart met de publiekscampagne om leden te enthousiasmeren om vaker samen te rijden of de fiets te pakken. Bovenstaande campagnevideo maakt daar deel van uit.

  Daarnaast is de verduurzaming van jouw sportvereniging niet alleen goed voor de clubkas, maar ook voor onze planeet. Zo werken we met elkaar aan een gezond sportklimaat.

  FC Uitgeest doet ook mee met het verduurzamen!

  In het afgelopen seizoen in de Corona periode heeft de vereniging 150 zonnepanelen geplaatst op de daken van de kleedkamers Deze zonnepanelen zorgen voor een belangrijke besparing van de energiekosten maar zorgen ook voor een reductie in de CO2 uitstoot. Ook in het clubhuis zijn er diverse investeringen gedaan om besparingen te realiseren, zoals vervanging van de bestaande verlichting door LED verlichting en de buitenramen zijn vervangen door dubbel glas.

  Ook onze sporters, ouders en supporters kunnen een bijdrage leveren in de verduurzaming. Het sportpark is makkelijk met de fiets bereikbaar. De vereniging wil u daarom adviseren om i.p.v. met de auto met de fiets te komen naar het sportpark. Ook het samen reizen naar andere verenigingen zorgt voor een besparing!

  De verduurzaming van de sportvereniging niet alleen goed voor de clubkas, maar ook voor onze planeet. Zo werken we met elkaar aan een gezond sportklimaat.