• Sponsor De Groot Verzekeringen in beeld

  1 apr 2021
 • Bron: Dagblad Kennemerland van woensdag 31 maart

  Drie generaties De Groot en nog steeds de Zilvervloot

 • Pieter de Groot

 • Dik de Groot

 • Peter de Groot

 • In 1914 kwamen Pieter de Groot en zijn vrouw Grietje Twisk vanuit de Beemster naar Uitgeest en begonnen daar een bedrijf dat nu alleen in hypotheken al miljoenen euro’s omzet: De Groot Verzekeringen.

  ,,We zijn een grote speler in de regio”, zegt Peter de Groot (59), de derde generatie. Hij werkt er sinds 1982 en volgde na drie jaar vader Dirk-Jan (’Dik’) op. Dik tekende vijftig jaar geleden voor de uitbreiding naar de hypotheekbranche.

  Dankzij de negentien medewerkers is De Groot tevens regiobank en ter plaatse inmiddels de enige bank met een ’fysieke vestiging’. Waar bovendien de Zilvervloot-rekening, het vroegere spaarfenomeen, nog voortleeft. ,,Het is een merk dat dateert uit 1957, om bij de jongsten spaarzin op te doen. We hebben dit merk tien jaar terug overgenomen uit het faillissement van DSB, Dirk Scheringa’s bank. Op je 18e krijg je bij ons maximaal tien procent bonus op je spaarbedrag. Het is een van de diensten waarmee we het persoonlijk contact, een van onze sterke punten, hooghouden.” De Groot heeft 4500 klanten, in onder meer IJmond en Zaanstreek, en behoort volgens eigen zeggen bij de ’tien procent van de grootste assuradeurs’ in Nederland. Daarnaast is het bedrijf sinds 1947 actief in de makelaardij, eveneens gestart onder de vleugels van Dik. In enkele vitrines onderstreept De Groot van hoever het is gekomen. Uit de dagen dat het telefoonnummer slechts drie cijfers had en de contributie aan de deur werd opgehaald, met grote portemonnee vol wisselgeld. Zo betaalde men wekelijks 1 cent voor de begrafenisverzekering, ook wel ’dooienfonds’ genoemd. Vervanging van een zoekgeraakte lidmaatschapskaart kostte 10 cent.