• Talentvolle Tess Tiebie (14 jaar) van FC Uitgeest naar Ajax

  16 okt 2020
 • Bron: De Uitgeester van 14 oktober

  Sinds haar vijfde voetbalt de Uitgeestse Tess Tiebie (14) al bij FC Uitgeest. Haar gedreven passie voor deze sport maakt dat zij haar ‘mannetje’ staat in team JO15, dat bijna alleen maar uit jongens bestaat. Dit is ook opgevallen bij Ajax.

  Vanaf maart 2021 zal Tess deelnemen aan de tweede trainingsstage op de velden van de Arena in Amsterdam. De eerste trainingsstage ging helaas niet door wegens de coronamaatregelen. Hoe het zo is gekomen dat zij bij Ajax mag komen trainen weet Tess niet precies. Haar trainer Rick Jonker weet het wel: “Als centraal verdediger is Tess bikkelhard. Menig spits is bang voor haar! Ze is goed in het nemen van vrije trappen. Haar assists (voorzetten) past ze scherp waardoor er goed gescoord wordt. Ons team staat bovenin de competitie.” Tess voegt er snel aan toe: “We gaan voor de top 4!” Tess haalt haar schouders op, “Ik zal wel gescout zijn, maar dat laten ze natuurlijk niet vooraf weten. Ik heb ze niet gezien, scouten doen ze stiekem”.

  Haar team JO15 bestaat uit totaal 12 jongens en 2 meiden. Ook Liz Buur is talentvol: Vorig jaar speelde zij nog in het Nederlands Elftal onder 14!

  Op de vraag of ze een speciale techniek heeft kan Tess niet echt op antwoorden. ”Ik trap vaak een balletje thuis met mijn 11-jarige broer Job. Hij is ook goed en speelt bij Jong AZ.” Doordat er door corona maandenlang niet gevoetbald kon worden werden er coronatrainingen georganiseerd. Een van de onderdelen was de challenge ‘bal of wcrol hooghouden’. ”Telkens weer stuurde Tess een nieuw filmpje op met een nieuw record, aldus de trainer. “Bizar, de teller stond op een gegeven moment op 3174!!

  De jongens van JO15 hebben niets te klagen met Tess in het team. “In tegendeel: Ze is een aanwinst voor het team. Doordat het team min van kleins af aan met elkaar traint en Tess qua prestaties erboven uitsteekt maakt dat de boys geen moeite ermee hebben. Tess staat nooit wissel en we zien haar als onze rots in de branding” vertelt Rick trots.

  Van huis uit is Tess een trouwe AZ-fan. Tijdens de trainingen kon je haar uittekenen in een AZ Tenue. “Dit kan echt niet meer”, beseft ze. “Voortaan stap ik toch maar over op een Ajax Shirt!” Vanaf maart 2021 zal zij drie maanden lang elke woensdag trainen op het groen van het Arena trainingsveld. Vervolgens zal er een team worden samengesteld van meiden onder 16 waarbij Tess maar liefst vijf keer per week gaat trainen.

  Tess zit op het Jac. P. Thijsse College. Wat ze later wil worden? “Voetballer natuurlijk” zegt ze vastbesloten. “Net als Stefanie van der Gragt. Zij heeft twee jaar bij Barcelona gespeeld. Net als ik is zij ook centraal verdediger en toevallig hebben we allebei rugnummer 3.” Het kan niet anders of dit moet Tess wel geluk brengen in de toekomst. Trainer Rick vindt het fantastisch dat ze bij Ajax mag trainen. “Al hoop ik stiekem dat ze bij FC Uitgeest blijft, gun ik haar natuurlijk het allerbeste. Feit blijft dat FC Uitgeest wederom bewijst dat er genoeg talent rondloopt!” Voetbal is een nog altijd groeiende populaire sport bij meisjes en vrouwen. Vanaf dit seizoen wordt de Eredivisie Vrouwen live uitgezonden op Fox Sports.

  Anita Webbe