• Trainers FC Uitgeest 1 gaan voor identiteit en herkenbaarheid

  25 sep 2018
 • Trainers FC Uitgeest 1 gaan voor identiteit en herkenbaarheid

  FC Uitgeest is erin geslaagd om een nieuwe Hoofdtrainer en Assistent Trainer voor de hoofdklasse aan te stellen. Met een meegenomen schat aan ervaring zwaaien Ton Pronk en Iwan Kolf de scepter tijdens het nieuwe voetbalseizoen 2018-2019.

  Hoofdtrainer Ton Pronk (53), in het dagelijks leven werkzaam als fysiotherapeut bij SMC IJmond in Beverwijk, speelde zo'n 300 wedstrijden betaald voetbal bij vooraanstaande clubs. Nadat Ton 8 seizoenen hoofdtrainer was geweest van de Amsterdamse hoofdklasse, verruilde hij de hoofdstad voor Pancratius en Velsen. Daarnaast was hij tevens jeugdtrainer bij ADO '20 en Excelsior. Jarenlang kwam Ton FC Uitgeest tegen tijdens competities en nu hij als hoofdtrainer is aangesteld, heeft hij veel zin in het voetbalseizoen bij deze club. "Ik beschouw FC Uitgeest als een fijne vereniging, vooral doordat deze club 'identiteit' hoog in het vaandel heeft."

  Assistent Trainer Iwan Kolf (58) zal dit seizoen als nauw samenwerken met de hoofdtrainer. In het dagelijks leven werkt hij als employee bij een bank in Amersfoort.  "Ambities om hoofdtrainer te worden had ik niet, daarentegen trainde ik wel graag de jeugd. Ik ben begonnen als verdediger bij respectievelijk ZSGOWMS, SV Bijlmer, T.O.S-Actief en Neerlandia. Bij toeval ontmoette ik Ton tijdens de fusie met Blauw-Wit, Neerlandia en KBV. Inmiddels zijn we aardig op elkaar ingespeeld. Ook nu bij FC Uitgeest voel ik me bevoorrecht met betrekking tot onze samenwerking en heb ik er veel zin in."

  Training

  De training bestaat uit de spelers tactisch fysiek en mentaal zo goed mogelijk voor te bereiden op het niveau van eerste klasse. Diverse trainingsvormen en -tactieken worden hierbij voorgelegd. "In de voorbereidende fase trainen de spelers drie keer per week. Dit vergt best veel van het team," weet Ton, "Maar in principe zal na de herfstvakantie tweemaal per week voldoende zijn."

  FC Uitgeest 1 heeft inmiddels vier wedstrijden gespeeld: De eerste bekerwedstrijd tegen de Amsterdamse club SDZ eindigde in gelijk spel (2-2), de Oost-Zaanse club OFC is verslagen met 1-3. De laatste bekerwedstrijd tegen HSV werd gewonnen. Waardoor het team eerste werd in de poule. Afgelopen zondag werd de competitie gestart met een uitwedstrijd tegen NVC uit Naarden. Helaas werd het een slechte start met een 2-1 nederlaag!

  Clubgevoel heeft prioriteit

  "Het seizoen is pas begonnen. Er valt nog niet zoveel te voorspellen. Voorlopig is er voldoende winst te boeken," aldus Ton. "We streven ernaar om de opengevallen posities zo goed mogelijk met elkaar in te vullen. Het algemeen doel draait om herkenbaarheid en identiteit: met een stabiele ploeg op een zo'n hoog mogelijk niveau spelen. Of FC Uitgeest kampioen gaat worden is natuurlijk een droom, maar we moeten wel realistisch blijven. De selectie voetbalt van jongs af aan al met elkaar. Maatschappelijke ontwikkeling staat boven het voetballen, dus het clubgevoel heeft absoluut prioriteit. De binding en de identiteit die onze spelersgroep nu heeft moeten we koesteren. Het aanwezige clubgevoel biedt levert uiteindelijk voordelen op waarbij de spelers met elkaar meer kracht ontwikkelen en als team nét even meer presteert."

  Tekst en foto van Anita Webbe van UitgeestOnline