• Van de jeugdvoorzitter – Balans prestatie- en breedtesport

  7 jun 2021
 • Op de dag dat het voor het eerst sinds tijden weer eens een echte voetbalzaterdag was (start van de Regio Cup), wil ik jullie graag meenemen in het onderwerp prestatie- en breedtesport. Zeker in een periode waarin we druk doende zijn met de teamindelingen voor het volgende seizoen, verdient dit onderwerp meer toelichting.

  FC Uitgeest prijst zich gelukkig met het feit dat de jeugdafdeling een behoorlijke grootte heeft zodat we elk jeugdlid op zijn of haar niveau kunnen laten spelen. Waarbij vooropgesteld dat elk kind een talent is. Als jeugdvoorzitter behartig ik de belangen van alle jeugdspelers, in welk team zij dan ook zitten. Waarbij het van belang is dat bepaalde faciliteiten voor iedereen hetzelfde zijn. Daarbij doel ik o.a. op het volgende:

  • Alle teams kunnen 2x per week trainen
  • Alle teams zijn voorzien van wedstrijdkleding, ballen, waterzak etc.
  • Alle secties zijn voorzien van een jaargangcoördinator waaraan leiders, trainers en ouders hun vragen en opmerkingen kunnen stellen
  • De contributie is voor een ieder betaalbaar en we rekenen een bijdrage voor de wedstrijdkleding

  Nu komt regelmatig de opmerking over het wel of niet hebben van een aangestelde trainer. Waarbij vaak gememoreerd wordt dat op de selectieteams een betaalde jeugdtrainer beschikbaar is en op de lagere teams niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit oneerlijk kan voelen. Toch wil ik hiervoor de volgende nuance vragen. Binnen FC Uitgeest worden actief (jeugd)leden gevraagd om trainer te worden en dit worden er elke jaar steeds meer. Dat is uiteraard heel fijn. Al deze trainers hebben een ambitie en die maken zij het liefste waar op de wat hoger spelende teams. Dit is niet alleen bij FC Uitgeest het geval maar speelt bij vrijwel alle sportclubs. Deze trainers ontvangen hiervoor een vergoeding. Die staat echter tot geen verhouding tot wat zij bijvoorbeeld in de supermarkt kunnen verdienen. Mijn wens is dat nog meer oudere jeugdspelers trainers willen worden zodat wij steeds meer teams van een ‘echte’  trainer kunnen voorzien. Hierbij gelijk de aantekening dat ouders die de training verzorgen uiteraard ook van grote waarde zijn.

  Ergens klopt het dus dat als je kind in een selectieteam speelt, hij of zij een aangestelde trainer heeft. Ontslaat dat de ouders van die kinderen van het leveren van een dienst aan de club? Zeker niet en dat gebeurt ook niet in de praktijk. Vaak is assistentie gewenst en zie je dat ouders van kinderen die wat hoger spelen, andere taken oppakken binnen de club. Dat kunnen bijvoorbeeld jaargangcoördinatoren zijn, ouders die de toernooicommissie vormen of jeugdvoorzitter (…).

  Het is een illusie te denken dat een club als FC Uitgeest al zijn jeugdteams kan voorzien van een aangestelde trainer. Zelfs al zouden we daarvoor het budget hebben, dan nog is het niet haalbaar. Het blijkt in de praktijk zo goed als onmogelijk trainers te vinden die lagere teams willen trainen. Is dat eerlijk? Nee. Maar het is wel aan de orde.

  Verder past het niet in het DNA van de club. FC Uitgeest heeft gezonde ambities (zie ook het jeugdbeleidsplan op de website) maar wil bovenal een sportieve en gezellige club zijn. Wie wil daar nu geen deel van uitmaken? Ik wel!

  Mocht er naar aanleiding van dit artikel met mij van gedachten gewisseld willen worden, dan kan dat uiteraard. Hiertoe kun je me bellen of appen (06-22603317) of mailen (jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl). Nog een hele fijne voetbalmaand gewenst, een mooie zomervakantie en op naar volgend seizoen!