• Van de jeugdvoorzitter – Bent u ook coronamoe? Ik wel!

  11 jan 2022
 • Allereerst iedereen de beste wensen voor 2022! Dat het maar een gezond en sportief jaar mag worden. Laat dat ook het onderwerp zijn voor dit artikel. Nu de omikronvariant van het coronavirus welig tiert, wat zijn de vooruitzichten voor de (voetbal)sport de komende tijd? Want vanaf zaterdag 15 januari staan er alweer competitiewedstrijden voor de jeugd gepland.

  Eerst maar even terugkijken. Volgende maand is het alweer 2 jaar geleden dat het coronavirus zijn entree deed in Nederland en niet snel daarna lag het openbare leven zo goed als stil. Ook het voetballen ontkwam niet aan beperkingen. In de 2 voorgaande seizoenen hebben we desondanks nog redelijk kunnen trainen en onderling kunnen voetballen. Evenementen als het jeugdtoernooi, boardingtoernooi en het ICGT konden helaas niet doorgaan.

  Dit seizoen konden we ‘normaal’ starten, publiek was weer toegestaan en zelfs de kantines mochten open. Vanaf het najaar volgden er weer beperkingen. Geen thuispubliek meer toegestaan, clubhuis mocht alleen met een QR-code betreden worden en op het laatst mocht er nog maar tot 17.00 uur getraind worden. Gelukkig mag vanaf dinsdag 11 januari weer tot 20.00 uur getraind worden door de jeugd tot 18 jaar.

  Tot zover de feiten. Persoonlijk vind ik de afgelopen 2 jaren wel lastig. Los van dat ik in januari 2020 zelf met een nieuwe baan ben begonnen (en veel collega’s alleen nog maar via een scherm heb gezien), vind ik de impact op het voetballen ook groot. Ik heb zelf ook 2 voetballende kinderen, zij lijken even goed niet veel mee te krijgen van de beperkingen. Dat komt omdat er een enthousiast kader is aan coördinatoren, leiders en trainers om er toch wat van te maken. Alle respect voor hen want er wordt veel beroep gedaan op hun tijd, flexibiliteit en creativiteit. De ergernis bij mijzelf zit ‘m erin dat sport elke keer kind van de rekening is terwijl sporten juist gezond is. Zeker in de buitenlucht lijken de risico’s beperkt. De lust om activiteiten te organiseren neemt gestaag af. Zo moest onlangs ook het boardingtoernooi (weer) op het laatste moment afgezegd worden. Of ons jeugdtoernooi met Hemelvaartsdag en het ICGT met Pinksteren door kunnen gaan, is nog maar de vraag. Hoeveel energie ga je steken in zaken waarvan je niet weet of het doorgaat?

  Dat de samenleving coronomoe is, is overduidelijk. Ikzelf ben ook niet Roomser van de paus. Even goed wordt in mijn rol van jeugdvoorzitter wel verwacht de opgelegde maatregelen binnen de jeugdafdeling te handhaven. Dus ja, als er na 17.00 uur niet meer getraind mag worden, dan trainen we dus ook niet meer na 17.00 uur. En ja, als er geen thuispubliek aanwezig mag zijn, dan dien ik daarop eigenlijk te handhaven. Het doet me dan soms wel een beetje verdriet als ik bij sommige wedstrijden wel ouders (niet zijnde begeleiding) langs de kant zie staan. Ik begrijp de behoefte om te kijken heel goed. En dat iedereen wat vindt van de maatregelen, dat snap ik ook. Maar dat je bewust het risico neemt dat de club tegen boetes of erger aanloopt, dat vind ik lastig.

  Ook mijn lontje is korter aan het worden. Laatst floot ik een wedstrijd van de O16-1 en daar nam mijn irritatie het over van de redelijkheid. Het wel aanwezige uitpubliek vond iets van mijn arbitrale beslissingen en dat nam ik hoog op. Ook omdat ik het onbestaanbaar vind dat zij er wel staan en ons eigen publiek niet. Niet goed en hopelijk gebeurt het me ook niet meer.

  Nu is het wachten op wat de regering gaat doen met de maatregelen vanaf 15 januari. Mogen we de competitie weer hervatten? Of wordt het toch weer een tijd onderlinge wedstrijden op de zaterdag? Ik hoop natuurlijk op het eerste maar laten we ons ook voorbereiden op nog een periode van beperkingen. Gezien de ervaringen van de afgelopen 2 jaren, heb ik er het volste vertrouwen in dat we dat met ons kader goed gaan oppakken.

  Mocht er naar aanleiding van dit artikel met mij van gedachten gewisseld willen worden, dan kan dat uiteraard. Hiertoe kun je me bellen of appen (06-22603317) of mailen (jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl).