• Van de jeugdvoorzitter – Einde van het seizoen

  5 jul 2024
 • Op het moment van schrijven, is het woensdag 3 juli. Officieel is het seizoen 2024/2025 alweer gestart, maar we gaan uiteraard eerst even genieten van de zomervakantie. Pas vorige week zijn de laatste trainingen afgewerkt. En we zitten midden in de teamindelingen, daarover volgt snel meer informatie (alle jeugdleden ontvangen een mail met de voorlopige indeling). Zo aan het eind van het seizoen is er gelegenheid om terug te kijken.

  Ik heb afgelopen seizoen als heel prettig ervaren. Sowieso de samenwerking met een ieder die betekenis heeft voor de jeugd van FC Uitgeest. Het kader staat als een huis. Helaas stoppen een aantal jaargangcoordinatoren, hun plekken zijn echter al weer ingevuld. Veel respect voor alle trainers die, zeker het afgelopen seizoen, de weersomstandigheden niet mee hadden. Waardering ook voor al onze scheidsrechters en de begeleiders hiervan. En uiteraard de mannen en vrouwen die er doordeweeks voor zorgen dat er in het weekend gevoetbald kan worden.

  Bijna 100% van de teams had het goed voor elkaar. Ik merk dat wekelijks bij het vervullen van de verenigingstaken. Op een enkel incident na zijn alle diensten met veel enthousiasme ingevuld. Dat kon ook bijna niet anders want de meeste teams hebben maar 1 of hoogstens 2 diensten gedraaid. In het nieuwe seizoen pakken we hier zeker op door. Verder was er ook weinig ‘gedoe’ langs de kant, en ook hier weer aandacht voor de incidenten die dan wel plaatsvinden. Het is altijd de kunst om daar waar het ontspoort, op een goede manier te handelen.

  Wat ik persoonlijk heel jammer vind, en het gebeurt bij elke club, is dat (jeugd)leden stoppen of naar een andere club vertrekken. Ik weet dat ik niet de norm ben (ik ben 44 jaar lid van FC Uitgeest en voorloper) maar ben wel geïnteresseerd in waarom kinderen stoppen of weggaan. Wat kunnen wij als club doen om deze kinderen wel te behouden? Feedback is altijd welkom. Ik vind het belangrijk dat leden die stoppen of weggaan, dat als ‘ambassadeur van de club’ doen. Hiermee bedoel ik dat zij zich altijd weer welkom voelen om weer te starten of terug te keren. En dit ook zo uitdragen naar hun omgeving.

  Als FC Uitgeest zullen we het nooit doen, zeker niet in de jeugd, er zijn clubs die actief jeugdleden  benaderen om bij hen te komen voetballen. Dat is op zich niet verboden, er is echter een soort van herenakkoord om de betreffende club te informeren, mocht je een lid willen benaderen. Een enkele club houdt zich hieraan. Vaak is de club ook niet op de hoogte van wat een individuele trainer op dit vlak doet. Even goed keur ik het af. Uiteindelijk zijn het uiteraard de ouders die bepalen of het kind elders gaat voetballen. Hier merk ik wel een tendens dat het gras groener lijkt te zijn bij die andere club. Ik hoop dat andere clubs het ook op orde hebben, daar niet van, vaak wordt nu wel het argument gegeven dat het bij FC Uitgeest minder geregeld is. En op zich zou dat nog kunnen ook, dan wil ik wel weten waarop wij ons kunnen verbeteren.

  Als club hebben wij een ambitie om meer met onze leden in contact te komen. Dit artikel is zo’n poging om dat te doen. Naast publicatie op de website vindt het ook zijn weg op Facebook en Instagram. En ik plaats het op mijn eigen LinkedIn. Of het artikel ook daadwerkelijk gelezen wordt en wat het bereik is, is lastig te zeggen. Daarom wil ik hier een oproep doen aan een ieder die nog niet met mij of de club is verbonden op social media: zouden jullie een connectie willen maken met de volgende accounts?

  • Facebook: vincent.vandenberg1 en fcuitgeest
  • Instagram: vincent13041972 en fcuitgeestofficial
  • LinkedIn: linkedin.com/in/vincentvdberg (FC Uitgeest heeft geen LinkedIn-account)

  Ik ben erg benieuwd of en wie met mij en de club op deze platforms de verbinding aangaat. Fijne zomervakantie allemaal!

  Mocht er naar aanleiding van dit artikel met mij van gedachten gewisseld willen worden, dan kan dat uiteraard. Hiertoe kun je me bellen of appen (06-22603317) of mailen (jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl).