• WAAROM MOET ‘DEN HAAG’ SPORT ALS ESSENTIEEL BESTEMPELEN?

    14 jan 2022
  • Sporten heeft een goede invloed op de weerstand, wat zeer belangrijk is tijdens een pandemie. - Foto: KNVB Media

    Inmiddels hebben bijna 400.000 mensen de petitie ondertekend waarmee het kabinet wordt opgeroepen om de sport toe te voegen aan de essentiële sectoren. Vier argumenten waarom de sport altijd open moet blijven:

    1. Sporten is gezond

    De sportsector levert iets heel belangrijks op: het draagt bij aan een betere gezondheid en weerstand. Sporten verlaagt het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en bij ouderen botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

    2. Het sportaanbod stimuleert om in beweging te komen

    Veel mensen komen graag in beweging maar zij hebben soms wel prikkels of een stok achter de deur nodig. Smaken verschillen en waar de ene wil voetballen, gaat de ander juist liever hardlopen, fitnessen of hockeyen. Is die variatie niet toegestaan, dan loopt het aantal mensen dat aan sport doet in z’n totaliteit snel terug. Dat blijkt ook uit onderzoek van NOC*NSF: Bijna helft Nederlanders is minder gaan sporten door tweede lockdown.

  • 3. Sporten bespaart de samenleving geld

    Natuurlijk kost de sport de samenleving ook geld. Zo bedraagt de totale rekening voor alle blessures 17,8 miljoen euro. Maar die kosten wegen bij lange na niet op tegen de baten. Want alleen al dankzij het amateurvoetbal wordt er jaarlijks 366,95 miljoen euro bespaard op de zorg voor hart- en vaatziekten en diabetes. Voor de mentale gezondheid is dit 42,55 miljoen euro. Het ‘subjectieve welzijn’ (sporten maakt mensen gezonder en gelukkiger, waar een waarde aan hangt die berekend is met een internationale wetenschappelijke formule) heeft een waarde van 2,1 miljard euro.

  • 4. Sporten levert geen besmettingen op

    Sporten heeft een goede invloed op de weerstand, wat zeer belangrijk is tijdens een pandemie. Tijdens het sporten vinden er niet of nauwelijks besmettingen plaats. Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM. Datzelfde geldt ook voor het verblijven in de buitenlucht, zoals tijdens het veldvoetbal. Reisbewegingen (vanwege trainingen) zijn er amper aangezien Nederlanders gemiddeld op slechts 1,6 kilometer afstand van een voetbalvereniging wonen. Fietsafstand dus.

    Kortom, de voordelen van sporten zijn veel groter dan de nadelen. Sporten is essentieel, gezond en moet juist worden gestimuleerd.