• Ze zijn bloedfanatiek, de jongens van het G-team van FC Uitgeest. En ze willen eigenlijk wel vaker en op een hoger niveau spelen: ’Helaas kan dat niet’

  31 mei 2022
 • Het G-team van FC Uitgeest: „Die jongens van het eerste team zijn ‘echt goed’ en een hechte groep.”

  Bron: Dagblad Kennemerland van 20 mei 2022

  Tekst: Marcel Tabbers Foto's van: Ronald Goedheer

  UITGEEST

  Komende maand vragen de voetbalbond KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport aandacht voor het G-voetbal. Vereniging met een team van de doelgroep wordt opgeroepen hun spelers in het zonnetje te zetten. Het initiatief van bovenaf valt precies samen met de aandacht die FC Uitgeest wilde geven aan hun teams die veel plezier beleven aan hun sport.

  De trainer van het G-team bij FC Uitgeest is Hans Ploeg. Hij ziet zijn spelers wekelijks op de woensdagavond op het sportpark De Koog aan de Zienlaan 2. „Die jongens van het eerste team zijn ’echt goed’ en een hechte groep. De spelers komen uit verschillende plaatsen en ze zorgen onderling voor vervoer. Helaas kunnen we niet hoger spelen. De competitie met slechts vijf is aan de krappe kant en dan ook nog eens aan de regio gebonden”, vertelt hij voorafgaand aan de laatste serieuze trainingssessie van het seizoen. „Zaterdag is de laatste wedstrijd en de wedstrijd is er een BBQ om het wedstrijd seizoen af te sluiten. We trainen nog wel, maar alles gaat pas in september weer van start.”

 • Het G-team traint op woensdagavond

  Vanuit zijn verleden als docent en coach van (assistent)scheidsrechters kent Ploeg de voetbalbond goed. Hij houdt van de sport. Bij FC Uitgeest staat hij nu anderhalf jaar aan de zijlijn. „Vanaf volgend seizoen doe ik ook de coördinatie voor de doelgroep binnen FC Uitgeest. Het mooiste is dat deze jongens mij heel veel teruggeven door hun puurheid en de sterke onderlinge band. Ze zijn heel direct.”

 • „Helaas kunnen we niet hoger spelen. De competitie met slechts vijf is aan de krappe kant en dan ook nog eens aan de regio gebonden.”

  Structuren

  Er zijn in het begin voor Ploeg zelf wat aanpassingen nodig voor de goede samenwerking zoals die nu is. „Ik heb geleerd om te gaan met de beperkingen van de jongens. Zo moet je niet te veel opdrachten tegelijk geven. Het kost even tijd om wat structuren in te slijpen. Mijn doel is om niet voor ze te denken, maar ze vooral zelf laten denken. Het zelfoplossend vermogen is heel groot bij ze. Er is alleen bij hen een andere concentratieboog. Vergeet niet dat sommigen gewoon een baan hebben en met de auto naar de training komen. Die jongens komen uit de wijde regio. Haarlem, Velsen, Beverwijk, Uitgeest en Castricum.”

 • ‘Ik laat mij niet commanderen’, zegt een van de spelers als hij de opdracht krijgt dat hij warm moet lopen

  Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Ploeg blikt even terug op een eerste kennismaking met de spelers tijdens zijn eerste training. „Ik geef ze altijd de opdracht om warm te lopen. Daarop gaf een van hen aan: ’Ik laat mij niet commanderen.’ Hij blijft dus staan. Tja, wat doe je dan? Uiteindelijk wilde de betreffende speler zelf bepalen wanneer hij ging warmlopen. Na een kort gesprekje is dat na de tweede training geheel anders geworden.”

 • „Het mooiste is dat deze jongens mij heel veel teruggeven door hun puurheid en de sterke onderlinge band.”

  Een andere constatering uit het verleden is dat bij een training enkele spelers uit de training stapten. „Ik wilde een bepaalde spelvorm uitbouwen. Maar dat was voor sommige net te veel. Na de training vroeg ik feedback aan de jongens. Hun reactie: Twee vormen kunnen we onthouden maar als je het nog moeilijker maakt zijn enkele bang fouten te maken en stappen er daarom liever even uit. Hoe mooi is dat? Op deze manier zijn we gegroeid als team.”

  Fanatiek

  De focus van Ploeg ligt duidelijk op plezier. „Natuurlijk willen zij ook presteren. We trainen fanatiek en ik geef tijdens de trainingen verschillende jongens om de beurt een bepaalde verantwoordelijkheid. Veel van wat we trainen zie ik terug in de wedstrijden.”

 • „Mijn doel is om niet voor ze te denken, maar ze vooral zelf laten denken.”

  Het aantal wedstrijden mag wat Ploeg betreft omhoog. In de regio zijn ze dan snel klaar met de vijf teams. „We zoeken voor oefenwedstrijden teams op van de andere regio’s. Zo zijn we in Delft geweest. Dat zijn hele leuke wedstrijden, die we wisten te winnen. Maar we hebben ook geoefend tegen teams als Jongens Onder 19 jaar van FC Uitgeest. Dat waren heerlijke wedstrijden waar beide teams veel van hebben geleerd. Je wordt creatief om die jongens goed te faciliteren. Maar een ding is zeker: ze zijn heel fanatiek. Bloedfanatiek zelfs.”

  Maand van het G-Voetbal

  Hans Ploeg is blij met het initiatief van de KNVB, waarbij de insteek is dat deelnemers graag ’een dagje als Frenkie, Memphis of Lieke op het veld’ willen staan. „Zo’n promotie is natuurlijk geweldig. Wij willen heel graag dat er meer verenigingen met een G-team mee gaan doen in de competitie. Binnen FC Uitgeest groeit het G-voetbal waarschijnlijk naar drie G-teams en twee jeugd G-teams volgend seizoen.”

  Trainingen van het G-team van FC Uitgeest zijn elke woensdagavond tussen 20.00 uur en 22.00 uur. Informatie kan via secretaris@fcuitgeest.nl worden verkregen.